Learn and practice Problems on stocks and shares with easy explaination and shortcut tricks. All questions and answers on stocks and shares covered for various Competitive Exams

Solve Problems:

1) What is the market price of a 9% share when a person gets 180 by investing Rs. 4000?

Let the face value of the share = Rs. 100 Dividend per share = 9 As per the question, an income of Rs. 180 is obtained from an investment of Rs. 4000. So, an income of Rs. 9 is obtained from an investment of Rs. = (4000/180) * 9 = 200 So, the market price of the share = Rs. 200

2) What will be the investment in order to obtain an income of 550 from 10% stock at Rs. 96?

At this time, Market value = Rs. 96 Dividend = 10 % = Rs. 10 The face value is not given, so let it be Rs. 100 To obtain Rs. 10 (10 % of face value) the required investment = Rs. 96 To obtain Rs. 550, the required investment = 96/10 * 550 = 5280

3) A man buys Rs. 25 shares with 9% dividend. The man wants to have an interest of 15% on his money. Find the market value of each share?

At this time, Market value = Rs. 74 Let the face value = Rs. 100 So, the dividend is 16% of the face value = Rs. 16 Now, to earn 16 the investment = Rs. 74 To earn Rs. 1800 the investment made would be = 74/16 * 1800 = 8325

Try to solve more Problems on stocks and shares.

6) A man invested Rs. 1500 in a stock at 95 to obtain an income of Rs. 130. What is the dividend from the stock?

By investing Rs. 1500, the man obtained an income of Rs. 130. So, by investing Rs. 95, the income will be = 130/1500 * 96 = Rs. 8.32 So, the dividend = 8.32%

7) Naresh invested Rs. 5940 in Rs. 20 shares quoted at Rs. 18. If the rate of dividend is 15%, find his annual income.

Market value of the share: Rs. 18 Investment = Rs. 5940 Number of shares = 5940 /18 = 330 Face value of the share = Rs. 20 Dividend = 15% Dividend per share = 20 * 15/100= Rs. 3

His annual income = number of shares * dividend per share = 330 * 3 = Rs. 990

Try to solve more Problems on stocks and shares.

Sole more:

8) Suresh bought 80 shares of Rs. 60 at 6 discount. If the rate of the dividend is 12 %, find the rate of interest obtained.

At this time, the face value of a share = Rs. 60 The price at which the share is bought = Rs. 60 – Rs. 6 = Rs. 54 The number of shares = 80 So, total investment = 80 * 54 = Rs. 4320 Dividend = 12% Dividend per share = 60 * 12/100 = 7.2 Total dividend = 80 * 7.2 = 576 He earned a dividend of 576 for an investment of Rs. 4320 So, the interest obtained = 576/4320* 100 = 13.3%

9) Find the income on % stock of Rs. 4000 purchased at Rs. 90.

Annual Dividend = 8*1/2 = 17/2 % of the face value.

So, income = 4000 *17/(2*100) = Rs. 340

10) Suresh buys 100 shares of par value Rs. 7 each, of a company, which pays an annual dividend of 12% at such a price that he gets 10% on his investment. What is the market value of the share?